Ugrás a tartalomra

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Hogyan legyél derűlátó

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Hogyan legyél derűlátó

Manapság divatos a hurrá optimizmus, ami kézen fogva jár azzal a nézőponttal miszerint hagyjuk figyelmen kívül a nehézségeket, tegyünk úgy mintha semmi gond ne lenne és akkor jól fogjuk érezni magunkat. ez azért romboló hozzáállás, mert alapjául szolgálhat a későbbi lelki gondjainknak. Az érzéseinket elfojtani jelentős energia befektetést igényel. Hasonló mintha a felfújt úszógumit próbálnánk a víz alatt tartani. Nagy erő kell hozzá, hogy a víz alá kerüljön és éppen ilyen nagy erővel fog a felszínre bukkanni.

Csak ideig óráig tudjuk őket elfojtani

Az elfojtott érzelmeink, gondolataink is éppen így készülnek a felszínre törni és csak ideig óráig sikerülhet őket elfojtani. Az érzéseink felismerésében sokat segít, ha energiát fektetünk az önismereti munkába. Minél inkább tudjuk magunkról milyenek vagyunk, minél jobban rálátunk az erősségeinkre és a gyengeségeinkre egyaránt annál kiszámíthatóbbá válik egy adott helyzetben a reakciónk.

A negatív érzelmeknek is van helye

A kellemetlen érzésekkel is muszáj foglalkozni, a gondok pedig megoldást követelnek maguknak. Néha lehetünk szomorúak is, ha a dolgok nem az elképzeléseink szerint alakulnak. Szabad, sőt meg kell élni a negatív érzelmeket is. Jó, ha a gyermekeinket is megtanítjuk erre, példamutatással. Ha egyedül nem megy, kérhetjük kineziológus szakember segítségét.

A párkapcsolatunkra is hatással van

Az érzelmeinket a párkapcsolatunkban is okos dolog kimutatni, főleg, ha hosszú távra tervezünk. Az érzelmek elfojtásából hosszú távon nagy gond lehet. Ha nem mondjuk el a párunknak a gondjainkat akkor azok csak halmozódnak és akkorára dagadnak, hogy elfogy a türelmünk és csak a szakítást látjuk megfelelő megoldásnak. Számos kapcsolatot meg lehetne menteni azzal, ha beszélnénk arról valójában mit szeretnénk, mi zajlik bennünk és mernénk sebezhetőek lenni. Amikor dühösek és szomorúak vagyunk kötekedés helyett mondjuk el mit érzünk és mit szeretnénk.

Az önbizalom elengedhetetlen

Az optimizmus magában rejti az önbizalmunkat is, mert nem csupán abban hiszünk, hogy jó dolgok fognak velünk történni, hanem abban is, hogy ez rajtunk is múlik. Ez az érzés akkor is a minek amikor nem mennek túl jól a dolgok körülöttünk. Megfelelő önbizalom birtokában megkeressük a történetben a saját felelősségünket és azt, hogy hol hibáztunk, ahelyett, hogy kifelé mutogatnánk felelősök és okok után kutatva, a rossz sorsunkon dohogva.

Segít a céljaink megvalósításában

A pozitív gondolkodás segít abban is, hogy a kitűzött céljaink megvalósulása érdekekében mindent megteszünk. A céljainkat érdemes leírni, mert ez további motivációt jelent. Az optimista gondolatok beteljesítik önmagukat, üzemanyaggal látva el az életünk motorját.

Az optimista személyiség a kudarcokat is könnyebben elviseli

A derűlátó személyiséggel rendelkező emberek a nehezebb időszakokon is könnyebben túllépnek. A legrosszabb helyzetből is igyekeznek a legjobbat kihozni. A szorongás és a depresszió is elkerüli őket. Megőrzik a hitüket abban, hogy a jövő jó dolgokat tartogat a számukra.  Az optimizmusunk fokozására rajunk naplót, amelyben felsoroljuk a céljainkat. A kisebb részcélok megvalósulása után jutalmazzuk meg magunkat.

Koncentráljunk az erősségeinkre

A megoldásra váró kérdéseinket is érdemes felírni, hogy megoldást kereshessünk rá a későbbiekben. Tartsuk számon azokat a tulajdonságainkat, tudásunkat, amiben kiemelkedők vagyunk, legyünk rájuk tudatosak. Ezekről leltárt is készíthetünk: mi az a tudás, képesség, aminek már a birtokában vagyunk és használhatjuk, mi az, amiben még fejlődni szeretnénk.

A negatív gondolatokra nézzünk új nézőpontból

Az elkerülhetetlenül felbukkanó negatív gondolatainkra tekintsünk egy új nézőpontból és fogalmazzuk át őket derűlátóra. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szomorú gondolataink teret kapjanak és elszomorítsanak.

Megkérdezhetjük magunktól az alábbiakat:

  • Mi a jó nekem ebben, amit nem veszek észre?
  • Mit tehetek azért, hogy ezt megváltoztassam?
  • Milyen lehetőségeket tartogathat ez nekem?
  • Mit tanulhatok belőle? Milyen új tudásra tehetek szert általa?

Az optimizmus fejleszthető

Ahogy a mondás tartja, minden rosszban van valami jó is. A derűlátás nem garantálja, hogy mostantól elkerülnek minket a rossz dolgok és csakis a jó talál majd meg, csupán miközben átéljük a nehézségeket, tudatosak leszünk rá, hogy tehetünk érte, hogy jobb legyen és nem kell tehetetlen bábként elszenvednünk a velünk történő dolgokat. Bízhatunk magunkban és mi választjuk mit vagyunk hajlandóak megtenni saját magunkért. Mi választjuk miként tekintünk a világra. A poharunk félig üres vagy félig van tele. Tehetünk magunkért és bízhatunk magunkban. Mindig van választásunk.

Visszaugrás a navigációhoz